Siirrettävä Fonic -induktiosilmukka on helppo ja kustannustehokas tapa toteuttaa silmukka erilaisiin tiloihin. Silmukan käyttöönotto onnistuu muutamassa minuutissa ja järjestelmä voidaan varustaa siten, että se toimii itsenäisenä kokonaisuutena jopa tiloissa joissa ei ole ennestään minkäänlaista äänentoistoa.

Kuuntelutilojen haasteet

Optimaalinen akustinen kuunteluympäristö on luonnollisesti jokaisen kuuntelijan etu oli sitten kyse normaalikuuloisesta tai kuulonalenemasta kärsivästä henkilöstä. Useimmiten kuunteluympäristössä on kuitenkin käytännössä useampia tekijöitä jotka haittaavat kuuntelua ja nämä tekijät korostuvat mikäli kuulokynnys tai erotuskyky on alentunut.

Kuuntelukokemusta haittaavat muun muassa epätarkoituksenmukainen äänen johtuminen, heijastuminen ja vaimentuminen eri pinnoilla. Myös kuuntelutilan ulkopuolelta kantautuvat äänet vaikuttavat kuunteluun. Näihin tekijöihin on mahdollista vaikuttaa akustisella suunnittelulla, mutta läheskään aina tilat eivät ole akustisesti optimoituja. Esimerkiksi monitoimitilat, joissa esitetään sekä musiikkia, että puhetta suunnitellaan siten, että molemmat toiminnot ovat mahdollisia, mutta välttämättä tila ei ole huippuhyvä kummassakaan.

Tavoitteena esteetön kuunteluympäristö

Esteetön kuunteluympäristö on paljon muutakin kuin teknisiä ratkaisuja ja investointeja. Tietoisuuden lisääminen ja uudenlainen ajattelu edistää esteettömyyttä ja palvelee kaikkia tilojen käyttäjiä yhtälaisesti. Huonolaatuinen kuunteluympäristö tekee kuulemisesta vaikeaa ja lisää muun muassa stressireaktioita henkilökohtaisesti kuulon tilanteesta riippumatta.

Rakennusmääräysten mukaisesti jos kokoontumistilassa on äänentoistojärjestelmä, on siellä oltava myös induktiosilmukka tai muu äänensiirtojärjestelmä. Äänensiirtojärjestelmän avulla ääni siirretään puhujan mikrofonista tai muusta äänilähteestä suoraan kuulokojeeseen, jolloin ylimääräiset hälyäänet vaimenevat ja ääni tulee riittävän voimakkaana. Äänensiirtojärjestelmistä yleisin on induktiosilmukka, jonka ohella voidaan käyttää radiotaajuus- ja infrapunalaitteita.

Lisätietoja esteettömästä kuunteluympäristöstä löydät myös Kuuloliiton sivuilta.

Siirrettävä induktiosilmukka vaihtoehtona

Kiinteästi tilaan asennettava induktiosilmukka tulee asentaa aina standardinmukaisesti sisältäen aina muun muassa tilan katselmuksen, häiriölähteiden kartoituksen, järjestelmän suunnittelun kokonaisuudessaan, asennuksen teknisesti parhaalla mahdollisella tavalla sekä valmiin silmukan mittauksen, kuuluvuuskartan ja pöytäkirjan laatimisen.

Siirrettävä induktiosilmukka on määritelmänsä mukaan helposti tilasta toiseen siirrettävä, tyypillisen käyttöympäristön mukaisesti riittävän tehokkaalla silmukkavahvistimella ja tarpeen mukaan muilla komponenteilla varustettu järjestelmä induktiosilmukan väliaikaiseen toteutukseen eri tiloissa. Siirrettävällä silmukalla ei ole tarkoitus korvata standardinmukaisesti asennettua kiinteää induktiosilmukkaa, mutta sen sijaan mahdollistaa induktiivinen kuuntelu tiloissa joissa ei syystä tai toisesta ole kiinteää ratkaisua tai sellaisen toteuttaminen ei käytännössä olisi mahdollista.

Toiveiden mukaan koottu tai valmiiksi mietitty

Siirrettävä induktiosilmukka kootaan komponenteista asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan, mutta saatavilla on myös valmiiksi mietittyjä ja koottuja paketteja yleisimpiin käyttötarkoituksiin ja -kohteisiin. Täältä löydät valmiit siirrettävät induktiosilmukkapaketit.

Siirrettävä induktiosilmukka koostuu aina vähintään helposti mukana kannettavaan salkkuun asennetusta induktiosilmukkavahvistimesta ja kelalla olevasta, pikaliittimin varustetusta silmukkajohdosta. Tällöin induktiosilmukka toimii tilassa valmiiksi olevan äänentoistojärjestelmän rinnalla ja tilan äänentoistojärjestelmän ääni kytketään signaalikaapelilla induktiosilmukkavahvistimeen. Käytännössä tällöin kuullaan sama ääni sekä yleisäänentoistosta että induktiosilmukasta. Tarpeen mukaan silmukkaan voidaan kytkeä myös muita äänilähteitä.

Silmukan kuuntelu tapahtuu T- tai MT -asennolle asetetulla henkilökohtaisella kuulokojeella tai muulla induktiivisella kuunteluominaisuudella varustetulla apuvälineellä. Esimerkiksi Transett -kommunikaattori on edullinen ja helppokäyttöinen apuväline kuulla siirrettävä induktiosilmukka ilman kuulokojetta.

Silmukkasalkku voidaan varustaa varustaa yhdellä tai useammalla langattomalla kapulamikrofonilla halutessa hyödyntää induktiosilmukkaa tiloissa joissa ei ennestään ole omaa äänentoistoa. Mikrofonilla varustettu järjestelmä toimii täysin itsenäisenä kokonaisuutenaan tilassa kuin tilassa jossa vain on verkkovirta saatavilla. Optiona silmukkasalkku on varustettavissa myös kädet vapaaksi jättävällä pääpanta- tai solmiomikrofonilla.

Koska induktiosilmukalla pyritään parantamaan kuunteluolosuhteita muun muassa tilan häiriöäänien osalta, induktiosilmukkavahvistimen varustaminen sisäärakennetulla mikrofonilla tai koko tilan kattaminen yhdellä tai useammalla yleismikrofonilla ei olisi tarkoiuksenmukaista. Käytännössä tälläinen yleismikrofoniratkaisu toistaisi kuultavaksi halutun äänen lisäksi myös tilan häiriöääniä, kaikua ja muita kuulemista haittaavia ääniä silmukan kautta. Induktiosilmukan kanssa voidaan sen sijaan käyttää rajatulla alueella toimivaa pöytämikrofonia, joka poimii esimerkiksi kokouspöydän keskelle asetettuna pöydän ääressä istuvien äänet silmukkaan.

Järjestelmän sisäinen johdotus ja virrankytkentä on valmistusvaiheessa rakennettu siten, että käyttöönotto on yhtä kuin virtajohdon kytkeminen verkkovirtaan, silmukkajohdon vetäminen kuuntelutilan ympärille ja johdon kytkeminen pikaliittimillä silmukkavahvistimeen. Virrankytkentä vahvistimen etupaneelin virtapainikkeesta joka kytkee virran kaikkiin järjestelmän komponentteihin kerralla.

Siirrettävän induktiosilmukan käyttöönotto

Alta löydät ohjevideot sekä hyödyllistä tietoa siirrettävän induktiosilmukkasalkun käyttöönottoon.

1. Etukannen avaaminen

Silmukkasalkun etukansi avataan kääntämällä sivuilta löytyvät avaussalvat ylös ja pyörittämällä niitä kannen kiinnityshakasten vapauttamiseksi. Silmukkasalkun tarvikkeet ja dokumentaatio löytyvät kannen sisäpuolella olevasta vetoketjullisesta pussista. Mikäli järjestelmä on hankittu langattomalla mikrofonilla varustettuna, mikrofonilähetin löytyy myös pussista.

2. Takakannen avaaminen

Kts. edellinen kohta

3. Silmukkajohdon kytkeminen

Silmukkajohdon liittimet on kiinnitetty Velcro -nauhoilla johtokelaan. Parhaan kuuluvuuden ja silmukan toiminnan varmistamiseksi silmukkajohto tulee aina kelata täysin auki niin ettei ylimääräistä johtoa jää kelalle silmukkaa käytettäessä.

Kun silmukkajohto on vedetty kuuntelutilan ympäri, johdon pikaliittimet kytketään silmukkasalkun takaosaan sinisiin liitäntöihin (merkitty ”Induktiosilmukka” -tekstillä).

4. Virtajohto

Virtajohto löytyy salkun takaosan oikeasta reunasta. Kytke virtajohto verkkovirtaan.

5. Järjestelmän virrankytkentä

Järjestelmän virta kytketään päälle ja pois etupaneelin vasemman reunan punaisesta kytkimestä. Valmistusvaiheessa järjesestelmä on asetettu ja johdotettu siten, että kaikkien komponenttien virta kytkeytyy samasta virtapainikkeesta.

6. Mikrofonin käyttöönotto

Mikäli järjestelmä on varustettu mikrofonilla, salkkuun asennettu mikrofonivastaanotin käynnistyy automaattisesti. Mikrofonilähetin (kapulamikrofoni tai bodypack mikrofoni pääpanta- tai solmiomikrofonilla) löytyy silmukkasalkun etukannen sisäpuolen pussista.

Kapulamikrofonin virta kytketään painamalla kapulan alaosan valkoista painiketta ylöspäin kunnes vihreä valo syttyy. Bodypack -lähettimen virta kytketään lähettimen virtapainikkeesta.

Pöytämikrofonin käyttö siirrettävän induktiosilmukan kanssa

Siirrettävä induktiosilmukka on tarpeen mukaan varustettavissa myös pöydälle asetettavalla, ympyräsuuntaavalla mikrofonilla joka toistaa pöydän ympärillä olevien äänet silmukan kautta.

1. Mikrofonin kytkeminen signaalijohtoon

Kytke pöytämikrofonin liitin signaalijohdossa olevaan 6,3mm-XLR -adapteriin. Pöytämikrofonin 3,5mm liittimeen lisäksi tarvittava 6,3mm adapteri on asetettu valmiiksi paikoilleen toimitusvaiheessa. Tarvittaessa lisää adapteri mikrofonin 3,5mm liittimeen.

2. Mikrofonin signaalikaapelin kytkeminen silmukkavahvistimeen

Kytke signaalijohto silmukkavahvistimen takana vapaana olevaan XLR -liitäntään (1 tai 2). Mikäli silmukkasalkku on alunperin toimitettu langattomalla mikrofonilla varustettuna, langaton mikrofoni on kytketty IN 1 -liitäntään. Tässä tapauksessa kytke pöytämikrofonin signaalijohto IN 2 -liitäntään.

3. Mikrofonin äänenvoimakkuuden säätö

Pöytämikrofonin äänenvoimakkuus säädetään silmukkavahvistimen etunpaneelin säätimestä (IN 1 -säätimestä mikäli pöytämikrofoni on kytketty IN 1 -liitäntään tai IN 2 -liitännästä mikäli mikrofoni on kytketty IN 2 -liitäntään). Tarvittaessa syöttövoimakkuutta silmukalle säädetään Loop Current -säätimestä.

4. Pidemmän signaalijohdon vaihtaminen

Tarvittaessa mikrofonin kanssa voidaan käyttää myös pidempää signaalijohtoa mikäli mikrofonia käytetään kauempana silmukkavahvistimesta. Mikäli mikrofonin kanssa on tilattu pidempi signaalijohto, irrota lyhyempi signaalijohto silmukkavahvistimesta painamalla liitännän yläpuolella olevaa vapautuspainiketta ja kytke pidempi johto liitäntään. Irrota pöytämikrofoni signaalijohdosta painamalla signaalijohdon ja mikrofonin liittymäkohdan vapautuspainiketta. Kytke pidempi signaalijohto mikrofonin johtoon.

Tarvittaessa voit tiedustella pidempiä signaalijohtoja asiakaspalvelustamme.